רבים מאיתנו לא יודעים מהן זכויותינו במדינה בכל מיני תחומי החיים. אנחנו יכולים לבדוק, לחפש אינפורמציה, לברר במקומות הנכונים, לדרוש ולקבל את זכויותינו ע"פ חוק. כשמדובר באוכלוסיה המבוגרת יותר, גיל הזהב, קשישים ובעיקר אלו הזקוקים לטיפול סיעודי, הגישה והיכולת לדעת ו/או לקבל כזאת אינפורמציה מצריכה התערבות של גורם שלישי.
כתוצאה מהמצב הזה רבים מהקשישים הזקוקים לטיפול סיעודי אינם יודעים מהן זכויותיהם ע"פ חוק ומה מגיע להם. הקשישים אינם מקבלים טיפול סיעודי כראוי, אינם מקבלים את שמגיע להם ע"פ חוק ומתפשרים בחייהם מבלי לדעת שמגיע להם יותר.
הכתבה הזאת מיועדת לאותו גורם שלישי, אשר אכפת לו מהאדם בו הוא מטפל והוא יעשה כל שביכולתו כדי לדאוג לרווחתו. הגדרת אדם כסיעודי או תשוש נפש נעשית אך ורק על־ידי צוות לשכת הבריאות באזור מגוריו של קשיש סיעודי.
להלן זכויותיו של קשיש סיעודי במדינת ישראל:
1. גמלת סיעוד – גמלת הסיעוד ניתנת לאנשים אשר הגיעו לגיל הפרישה, גרים בביתם ונזקקים לעזרה בביצוע הפעולות היום יומיות, כגון: אוכל, מקלחת, שירותים, לבוש וכן לקשישים הזקוקים להשגחה צמודה שלא יסכנו את עצמם ואת סביבתם (בעיקר חולים במחלת אלצהיימר וכאלה הסובלים מירידה קוגניטיבית). גמלת הסיעוד נועדה לסייע לזקנים ולהקל על בני משפחותיהם את הטיפול בקשיש סיעודי.
הזכאות לגמלת סיעוד נקבעת ע"פ חמישה קריטריונים:
א. תושב ישראל
ב. מגורים בקהילה (או בדיור מוגן, כאשר הוא עונה על שאר הקריטריונים)
ג. הכנסה חודשית בהתאם לפירוט בטבלא מטה:
2. העסקת עובד זר – קשיש סיעודי אשר מתגורר בביתו או בדיור מוגן, אך לא במוסד סיעודי זכאי להעסקת עובד זר במידה והוא עונה על הקריטריונים הבאים:
א. קשיש סיעודי אשר הגיע לגיל פרישה.
ב. קשיש סיעודי אשר אינו מסוגל לבצע בעצמו פעולות יום יומיות פשוטות או זקוק להשגחה צמודה למען בטיחותו ובטיחות הסביבה.
3. סידור מוסדי עבור קשיש סיעודי – תשוש נפש או קשיש הצריך טיפול סיעודי, אשר החליט להתגורר בבית אבות או דיור מוגן יכול לפנות ללשכת הבריאות במקום מגוריו ולקבל סיוע במימון בית האבות מן המדינה, לאחר בחינת מצבו הנפשי והכלכלי של הקשיש.
4. סידור מוסדי לחולה סיעודי המאושפז בבית חולים – קשיש הצריך טיפול סיעודי מורכב (קשיש סיעודי אשר מעבר לחוסר היכולת שלו לתפקד, זקוק להשגחה רפואית צמודה בשל מחלות או צרכים רפואיים) אשר רוצה לעבור לבית אבות צריך לפנות לעובד הסוציאלי במחלקה בה הוא שוהה בביה"ח, העובד הסוציאלי יפנה את בקשתו לרופא הגריאטרי, אשר ידאג לסידורו של הקשיש הסיעודי. ולקבלת טיפול סיעודי ראוי עבורו.
5. שירות נייד לטיפולי פה ושיניים – שירות הכולל טיפולי שיניים, צילומי רנטגן ועוד מוענק לקשיש סיעודי ע"י האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל. לשירות זה זכאי קשיש סיעודי המרותק לביתו או מי שזכאי לגמלה סיעודית. עלות הטיפולים הינה בהתאם למחירים שנקבעו ע"י משרד הבריאות לנזקקים.
6. דיור מוגן בבית גיל הזהב – קשיש הצריך טיפול סיעודי, אשר מתקיים מקצבאות, דיירי שיכון ציבורי או חסרי דירה, שזכאותם אושרה זכאים לקבל דיור בבתי דיור לגיל הזהב אותם מנהל משרד הבינוי והשיכון.
7. השתתפות בהחזרי משכנתא לקשיש סיעודי נזקק ע"פ התנאים הבאים:
א. מעל גיל 70.
ב. מתקיימים מקצבת זקנה כולל השלמת הכנסה.
ג. קיבלו משכנתא עד לתאריך – 4.11.2007.
ד. החזר חודשי גבוה מ-500 ₪ באזור עדיפות לאומית ו 800 ₪ בשאר הישובים.
ה. מחיר הדירה נמוך מ-860000 ₪ או 1000000 ₪ למי שקנה את הדירה בשיתוף עם קרוב משפחה ממדרגה ראשונה.
8. סיוע בשכר דירה או ברכישת דירה – קשיש סיעודי המקבל קצבת זקנה בתוספת השלמת הכנסה בשל נכות זכאי לסיוע בשכר דירה או רכישת דירה בהתאם לתנאים הבאים:
א. מתגורר בדיור ציבורי – זכאי להנחה של כ-8.5% משכר הדירה שלו.
ב. מתגורר בדיור פרטי – זכאי להטבה של 661 ליחיד או 883 לזוג.
ג. זוג השוכר דירה יקבל את הסיוע במידה ושני בני הזוג זכאים להשלמת הכנסה או הגדלת קצבה בשל נכות. תוספת של 102 ₪ בחודש והטבה של 883 ₪.
ד. קשיש סיעודי השוכר דירה לבדו יהיה ועומד כמובן בתנאי הזכאות, יקבל סיוע של 102 ₪ בנוסף להטבה של 661 ₪ המגיעה לו.
ה. סיוע של רכישת דירה בדיור הציבורי מגיע לקשיש הצריך טיפול סיעודי, אשר עונה על הקריטריונים מעלה ועומד בתנאי הזכאות, במידה ו:
1. מעולם לא הייתה דירה בבעלותו.
2. במידה והייתה דירה בבעלותו עד 31.12.1993.
3. ההנחה המחושבת לקשיש הצריך טיפול סיעודי היא כשיעור ממחיר הדירה ותלויה בגודל הדירה ובאזור בו היא נמצאת.
בתקווה שהכתבה הזאת אכן תשפוך אור במקומות חשוכים ותספק מענה מפורט לזכויותיהם של תשושי הנפש וקשישים הזקוקים לטיפול סיעודי, המגיעות להם ע"פ חוק.
# הנתונים בכתבה זאת לקוחים מאתר "כל – זכות"