קלינאות תקשורת

קלינאות תקשורת הוא תחום מקצוע פרא-רפואי, העוסק באבחון, טיפול ושיקום של אנשים עם לקויות שונות בתקשורת , כגון: לקויות בדיבור, בהבנה, בתקשורת לא מילולית וכן לקויות קריאה וכתיבה. תחום קלינאות תקשורת במוסד הינו חלק משירותי הבריאות האבחוניים והטיפוליים הניתנים בו. השירות עוסק באבחון ושיקום תפקודי השמיעה, השפה, הדיבור והבליעה.

קלינאות תקשורת הוא תחום מקצוע פרא-רפואי, העוסק באבחון, טיפול ושיקום של אנשים עם לקויות שונות בתקשורת , כגון: לקויות בדיבור, בהבנה, בתקשורת לא מילולית וכן לקויות קריאה וכתיבה.
תחום קלינאות תקשורת במוסד הינו חלק משירותי הבריאות האבחוניים והטיפוליים הניתנים בו. השירות עוסק באבחון ושיקום תפקודי השמיעה, השפה, הדיבור והבליעה.

החשיבות של שירות קלינאות תקשורת במוסדות הינה גדולה משום שהפרעות בתפקודי הבליעה אצל אדם מבוגר עלולה לפגוע באיכות חייו, במצבו הבריאותי והתזונאי ובמצבים מסויימים אף לסכן את חייו, הפרעות בתפקודי השמיעה והדיבור עלולים לפגוע נפשית באדם הסובל מכך ולגרום לבידודו, לדיכאון, לפגיעה בדימוי העצמי ובאופן ישיר לפגיעה בתפקוד הימי.

משרד הבריאות קובע נהלים ברורים עבור מוסדות סיעודיים ובתי חולים גריאטריים על מנת להבטיח קיום שירות כזה במוסדות וכן טיפול הולם של הנוגעים בדבר.

מי הוא קלינאי תקשורת?

קלינאי תקשורת הוא אדם שקיבל הסמכה ממשרד הבריאות לעסוק בתחום והגדרתו בחוק הינה: עיסוק במקצועות הבריאות ותוספותיו.

באילו מוסדות צריך להיות קיים שירות זה?
מוסד / מוסד גריאטרי הכולל מחלקה אחת או יותר של מטופלים סיעודיים או תשושי נפש.הנהלת המוסד אחראית על הקצאת כח אדם של קלינאי תקשורת ע"פ הנהלים הנדרשים של משרד הבריאות ולאפשר לו לקחת חלק בימי עיון והשתלמויות שונות בתחום.המוסד צריך להכיל סביבה טיפולית בה יהיו האמצעים והכלים הנדרשים לאבחון וטיפול של קלינאי תקשורת, לרבות הזנה אנטראלית חודרנית במידת הצורך.

סמכות ואחריות של קלינאי התקשורת במוסד:
באחריותו של קלינאי התקשורת לערוך אבחון של תפקודי הבליעה וכן להיות שותף בהחלטה על הזנה אנטראלית, גמילה מהזנה אנטראלית וכן שיקום תפקודי הבליעה.

עיקרי תפקידו של קלינאי תקשורת במוסד:
קלינאי תקשורת תמיד יפעל בתאום מלא עם הצוות במקום וכן עם הנהלת המוסד.

בתחום הבליעה: 
זיהוי מטופלים הסובלים מקשיים באכילה ובבליעה.הערכה ואבחון תפקודי הבליעה וכן מתן המלצה להזנה פומית במידת הצורך, כנ"ל לגבי הזנה אנטראלית חודרנית, כמו כן עליו להדריך את הצוות ליישום המלצותיו.

בתחום השמיעה: 
זיהו מטופלים הזקוקים לאבחון ושיקום השמיעה.הדרכת המטופל, בני משפחתו והצוות המטפל לגבי השימוש במכשירי שמיעה, תפעולם ותחזוקתם.מתן מידע לגבי זכויות המטופל בסל הריאות וכן הפנייה לגורמים מתאימים.

בתחום התקשורת והדיבור:
זיהוי מטופלים הסובלים מקשיי תקשורת שפה ודיבור.מתן המלצות לטיפול, שימוש בעזרים בתאום עם הצוות.

סדרי עדיפות לפעילות קלינאי תקשורת במוסד:
(בהתאם לתקינה המופיעה מטה)

בתחום הבליעה:

1. בדיקת כל מטופל המגיע עם הזנה אנטראלית חודרנית למחלקה או כזה הזקוק להזנה אנטראלית.

2. הפעילות הנ"ל תתבצע לא יאוחר מארבעה שבועות ממועד קבלת המטופל או החלטת הצוות   בדבר ההזנה האנטראלית.

3. כמו כן במהלך החודש הראשון לשהות במוסד, של כל מטופל, יערוך קלינאי התקשורת אמדן על נת לקבוע צורך בבדיקה ואבחון המטופל.

בתחום השמיעה והתקשורת:

בדיקת מטופלים, לרבות כאלו שהועלה בישיבת צוות רב מקצועי כי יש צורך באבחון או בייעוץ תחום השמיעה או התקשורת.

מאמרים נוספים:

בית אבות או להישאר בבית

פחות מהפן הכספי ויותר בפן האנושי יש איזה שהוא קושי להכניס את ההורה לבית אבות. מצד אחד יש את נושא הבדידות שאפילו אם יש מטפלת צמודה עדיין אין זה אומר שהיא ממלאה את הפן החברתי לו זקוקה האוכלוסייה בגיל הזהב. הילדים כבר עזבו את הבית, כל אחד נתון לשגרת חייו שלוקחת ממנו את רוב הזמן והביקורים הופכים לקצרים ולעיתים גם תכיפות הביקורים יורדת. מצד שני יש את בית האבות שמשום מה מרגיש להרבה אנשים כמו "נטישה" מה שמקשה עליהם את המעבר.

קרא עוד »

ההתלבטות בין הבית לסידור המוסדי

שנים של ניסיון לימדו את העוסקים בטיפול באוכלוסיה המבוגרת על הקשיים והלבטים המלווים את מי שעליו לקבל החלטה ולהביא לידי ביצוע מעבר של יקירו מבית לסידור מוסדי. מוסדות גדולים ומכובדים, דוגמת המרכז הגריאטרי "הדסים" מקיימים ועדת קבלה לפני כניסה. להפתעת בני המשפחה הם ישמעו לעיתים את איש הצוות אומר להם שאבא או אימא עדיין יכולים וצריכים להישאר בביתם, לרוב עם מטפל צמוד.

קרא עוד »

מחלות זקנה נפוצות

עם ההתבגרות יסבול כל אחד מאיתנו מירידה בתפקוד כל מערכות גופו. כולנו נחווה ירידה קוגנטיבית מסוימת שתשפיע ברמה כזו או אחרת על תפקודנו ביום יום עד כדי קושי בפעולות שיגרתיות ופשוטות לכאורה. משמעותה של ירידה קוגנטיבית היא ירידה ביכולת הריכוז, פגיעה בזיכרון ובהבנה וכפועל יוצא ירידה באיכות חייו של האדם.

קרא עוד »

מחלקת צלולים סיעודיים

מחלקת צלולים סיעודיים הינה מחלקה אשר מקבלת דיירים הזקוקים לעזרה סיעודית והשגחה רפואית 24/7 יחד עם זאת הם צלולים בדעתם . ייחודיות של מחלקה זו שהיא מאפשרת לדיירים להמשיך לנהל את חייהם בעצמאות מרבית כגון קבלת החלטות לבד, להשתתף בקבוצות פעילות שונות, להעביר זמן פנאי כרצונם ולהרגיש שהם עדיין עצמאים וממשיכים לתפקד לצד השגחה סיעודית ופיקוח רפואי.

קרא עוד »

שרות סוציאלי בהדסים

במרכז גריאטרי הדסים אנו שמים דגש מיוחד על רווחת הדייר. אחד השירותים החשובים שאנו מעניקים לדיירים שלנו הינו שירות סוציאלי, המקנה לכל דייר ובני משפחתו משענת ובטחון. השירות הסוציאלי שלנו מורכב מצוות ותיק של עובדות סוציאליות , אשר כל אחת מהן מלווה את המחלקות שלה ומהווה חוליה מקשרת בין צוות המחלקה, דיירים ומשפחותיהם.

קרא עוד »

אילו שירותים צריך לספק מרכז גריאטרי?

מרכז גריאטרי הינו בית אבות סיעודי המעניק שירותים נרחבים לדיירים הזקוקים לטיפול סיעודי. בשונה מבית אבות רגיל, המעניק לדייריו חיי חברה פעילים, חוגים, סדנאות, מזון איכותי ושירותי רפואה בסיסיים, מרכז גריאטרי במסגרת בית אבות סיעודי מעניק לדייריו שירותים כבכל בית אבות רגיל בתוספת שירותי רפואה נרחבים לדיירים הזקוקים לטיפול סיעודי והשגחה צמודה.

קרא עוד »

שימו לב

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. לא תהיה למשתמשים כל תביעה, דרישה או טענה, מכל סוג שהוא כלפי hadasim.com ו/או בעליו של האתר ו/או כלפי צוות הכותבים, העורכים והיועצים המשתתפים בעריכתו.

דילוג לתוכן