מבחני תפקוד

על פי חוק הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי אנשים אחרי גיל הפרישה המתגוררים בביתם וזקוקים לסיוע בביצוע הפעולות היומיומיות כגון: לבוש, אכילה, רחצה, שליטה בסוגרים, זכאים לגמלת סיעוד בתנאים מסוימים, כגון: תושב ישראל, גיל גמלאות, בחינת הכנסות והוצאות ומבחני תפקוד.

על פי חוק הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי אנשים אחרי גיל הפרישה המתגוררים בביתם וזקוקים לסיוע בביצוע הפעולות היומיומיות כגון: לבוש, אכילה, רחצה, שליטה בסוגרים, זכאים לגמלת סיעוד בתנאים מסוימים, כגון: תושב ישראל, גיל גמלאות, בחינת הכנסות והוצאות ומבחני תפקוד.

מבחני תפקוד

מבחן תפקוד  ADL ובשמו הנוסף מבחן תלות הוא בדיקה הבוחנת את התלות של האדם בסיוע לביצוע פעולות יומיומיות והוא נבחן ע"פ מספר פרמטרים. חשוב לציין כי הבחינה איננה של רמת הקושי של מבקש הגמלה בביצוע הפעולות אלא במידת הסיוע לה הוא זקוק כאשר הוא מבצע פעולות אלה. הפעולות הנבדקות הן:

אכילה | רחצה | קימה ושכיבה | ניידות | לבוש | שליטה על סוגרים 

את בדיקת התפקוד עורך בוחן שהוכשר לביצוע הבדיקה, כגון: מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט או אחות שעברה הכשרה מתאימה. הבדיקה נעשית בביתו של מבקש הגמלה ושם נבחן תפקודו ומידת הצורך שלו בסיוע.

מבחן תלות מונה שלושה שלבים, בכל שלב נבחן פרמטר אחר לגבי מצבו של האדם המבקש גמלה ולבסוף ניתן ניקוד המהווה את האינדיקציה לגבי היקף הסיוע שיינתן למבקש הסיוע בהמשך.

שלושת השלבים של מבחן ADL

1. בחינת התפקוד – בחינת רמת תפקודו של מבקש הגמלה בפעולות היומיומיות, ניתן לצבור בין

8 – 0 נקודות, בהתאם למידת התלות.

2. צורך בהשגחה – בדיקה האם מבקש הגמלה זקוק להשגחה אישית מתמדת. 6.5 נקודות מצביעות על צורך בהשגחה צמודה.

3. מגורים לבד – בדיקה האם מבקש הגמלה מתגורר לבדו, במידה ובבחינת בתפקוד הוא צבר 2 נקודות, עבור מגורים לבד הוא צריך לצבור 2.5 נקודות נוספות.

שיטת הניקוד והזכאות:

בבחינה זו ניתן ציון הנע בין 3 – 1 ומקנה נקודות זכות למבקש הגמלה:

1 = מבצע את הפעולה בקלות.

2 = מבצע את הפעולה עם עזרה או הכוונה.

3 = תלוי בעזרה לצורך ביצוע הפעולה.

צבירת סכום נקודות מעל 2.5 מקנה גמלת סיעוד חלקית הכוללת סיעוד בהיקף של  9.75 שעות שבועיות.

צבירת סכום נקודות מעל 6.5 מקנה גמלה חלקית הכוללת בין 16 ל18 שעות סיעוד בשבוע.

הניקוד המרבי במבחני התלות הינו 16.5 נקודות.

הגשת ערעור

במידה ולאחר ביצוע בחינת התפקוד מבקש הגמלה לא נמצא זכאי לקבלת גמלת סיעוד מביטוח הלאומי, או שאושרה לו גמלה קטנה מדי בכדי לענות על צורכי הסיעוד שלו, ניתן לערער על ההחלטה. את הערעור יש להפנות לבית הדין לעבודה תוך חצי שנה מיום קבלת ההודעה הכתובה של המוסד לביטוח לאומי או להגיש בקשה חדשה לביטוח לאומי.

כמו כן, במידה ומצבו של מבקש הגמלה הורע והוא חייב טיפול סיעודי, והוא אינו זכאי לגמלה מלאה, ניתן להגיש אל המוסד לביטוח לאומי בקשה לבדיקת תפקוד חוזרת בשל החמרה במצבו.

מאמרים נוספים:

בית אבות או להישאר בבית

פחות מהפן הכספי ויותר בפן האנושי יש איזה שהוא קושי להכניס את ההורה לבית אבות. מצד אחד יש את נושא הבדידות שאפילו אם יש מטפלת צמודה עדיין אין זה אומר שהיא ממלאה את הפן החברתי לו זקוקה האוכלוסייה בגיל הזהב. הילדים כבר עזבו את הבית, כל אחד נתון לשגרת חייו שלוקחת ממנו את רוב הזמן והביקורים הופכים לקצרים ולעיתים גם תכיפות הביקורים יורדת. מצד שני יש את בית האבות שמשום מה מרגיש להרבה אנשים כמו "נטישה" מה שמקשה עליהם את המעבר.

קרא עוד »

ההתלבטות בין הבית לסידור המוסדי

שנים של ניסיון לימדו את העוסקים בטיפול באוכלוסיה המבוגרת על הקשיים והלבטים המלווים את מי שעליו לקבל החלטה ולהביא לידי ביצוע מעבר של יקירו מבית לסידור מוסדי. מוסדות גדולים ומכובדים, דוגמת המרכז הגריאטרי "הדסים" מקיימים ועדת קבלה לפני כניסה. להפתעת בני המשפחה הם ישמעו לעיתים את איש הצוות אומר להם שאבא או אימא עדיין יכולים וצריכים להישאר בביתם, לרוב עם מטפל צמוד.

קרא עוד »

מחלות זקנה נפוצות

עם ההתבגרות יסבול כל אחד מאיתנו מירידה בתפקוד כל מערכות גופו. כולנו נחווה ירידה קוגנטיבית מסוימת שתשפיע ברמה כזו או אחרת על תפקודנו ביום יום עד כדי קושי בפעולות שיגרתיות ופשוטות לכאורה. משמעותה של ירידה קוגנטיבית היא ירידה ביכולת הריכוז, פגיעה בזיכרון ובהבנה וכפועל יוצא ירידה באיכות חייו של האדם.

קרא עוד »

מחלקת צלולים סיעודיים

מחלקת צלולים סיעודיים הינה מחלקה אשר מקבלת דיירים הזקוקים לעזרה סיעודית והשגחה רפואית 24/7 יחד עם זאת הם צלולים בדעתם . ייחודיות של מחלקה זו שהיא מאפשרת לדיירים להמשיך לנהל את חייהם בעצמאות מרבית כגון קבלת החלטות לבד, להשתתף בקבוצות פעילות שונות, להעביר זמן פנאי כרצונם ולהרגיש שהם עדיין עצמאים וממשיכים לתפקד לצד השגחה סיעודית ופיקוח רפואי.

קרא עוד »

שרות סוציאלי בהדסים

במרכז גריאטרי הדסים אנו שמים דגש מיוחד על רווחת הדייר. אחד השירותים החשובים שאנו מעניקים לדיירים שלנו הינו שירות סוציאלי, המקנה לכל דייר ובני משפחתו משענת ובטחון. השירות הסוציאלי שלנו מורכב מצוות ותיק של עובדות סוציאליות , אשר כל אחת מהן מלווה את המחלקות שלה ומהווה חוליה מקשרת בין צוות המחלקה, דיירים ומשפחותיהם.

קרא עוד »

אילו שירותים צריך לספק מרכז גריאטרי?

מרכז גריאטרי הינו בית אבות סיעודי המעניק שירותים נרחבים לדיירים הזקוקים לטיפול סיעודי. בשונה מבית אבות רגיל, המעניק לדייריו חיי חברה פעילים, חוגים, סדנאות, מזון איכותי ושירותי רפואה בסיסיים, מרכז גריאטרי במסגרת בית אבות סיעודי מעניק לדייריו שירותים כבכל בית אבות רגיל בתוספת שירותי רפואה נרחבים לדיירים הזקוקים לטיפול סיעודי והשגחה צמודה.

קרא עוד »

שימו לב

המידע והתכנים המופיעים באתר ניתנים "כמות שהם" (AS IS) וללא אחריות מכל סוג שהוא. התכנים באתר אינם מהווים עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. לא תהיה למשתמשים כל תביעה, דרישה או טענה, מכל סוג שהוא כלפי hadasim.com ו/או בעליו של האתר ו/או כלפי צוות הכותבים, העורכים והיועצים המשתתפים בעריכתו.

דילוג לתוכן