על פי חוק הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי אנשים אחרי גיל הפרישה המתגוררים בביתם וזקוקים לסיוע בביצוע הפעולות היומיומיות כגון: לבוש, אכילה, רחצה, שליטה בסוגרים, זכאים לגמלת סיעוד בתנאים מסוימים, כגון: תושב ישראל, גיל גמלאות, בחינת הכנסות והוצאות ומבחני תפקוד.
מבחני תפקוד
מבחן תפקוד ADL ובשמו הנוסף מבחן תלות הוא בדיקה הבוחנת את התלות של האדם בסיוע לביצוע פעולות יומיומיות והוא נבחן ע"פ מספר פרמטרים. חשוב לציין כי הבחינה איננה של רמת הקושי של מבקש הגמלה בביצוע הפעולות אלא במידת הסיוע לה הוא זקוק כאשר הוא מבצע פעולות אלה. הפעולות הנבדקות הן:
אכילה | רחצה | קימה ושכיבה | ניידות | לבוש | שליטה על סוגרים
את בדיקת התפקוד עורך בוחן שהוכשר לביצוע הבדיקה, כגון: מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט או אחות שעברה הכשרה מתאימה. הבדיקה נעשית בביתו של מבקש הגמלה ושם נבחן תפקודו ומידת הצורך שלו בסיוע.
מבחן תלות מונה שלושה שלבים, בכל שלב נבחן פרמטר אחר לגבי מצבו של האדם המבקש גמלה ולבסוף ניתן ניקוד המהווה את האינדיקציה לגבי היקף הסיוע שיינתן למבקש הסיוע בהמשך.
שלושת השלבים של מבחן ADL
1. בחינת התפקוד – בחינת רמת תפקודו של מבקש הגמלה בפעולות היומיומיות, ניתן לצבור בין
8 – 0 נקודות, בהתאם למידת התלות.
2. צורך בהשגחה – בדיקה האם מבקש הגמלה זקוק להשגחה אישית מתמדת. 6.5 נקודות מצביעות על צורך בהשגחה צמודה.
3. מגורים לבד – בדיקה האם מבקש הגמלה מתגורר לבדו, במידה ובבחינת בתפקוד הוא צבר 2 נקודות, עבור מגורים לבד הוא צריך לצבור 2.5 נקודות נוספות.
שיטת הניקוד והזכאות:
בבחינה זו ניתן ציון הנע בין 3 – 1 ומקנה נקודות זכות למבקש הגמלה:
1 = מבצע את הפעולה בקלות.
2 = מבצע את הפעולה עם עזרה או הכוונה.
3 = תלוי בעזרה לצורך ביצוע הפעולה.
צבירת סכום נקודות מעל 2.5 מקנה גמלת סיעוד חלקית הכוללת סיעוד בהיקף של 9.75 שעות שבועיות.
צבירת סכום נקודות מעל 6.5 מקנה גמלה חלקית הכוללת בין 16 ל18 שעות סיעוד בשבוע.
הניקוד המרבי במבחני התלות הינו 16.5 נקודות.
הגשת ערעור
במידה ולאחר ביצוע בחינת התפקוד מבקש הגמלה לא נמצא זכאי לקבלת גמלת סיעוד מביטוח הלאומי, או שאושרה לו גמלה קטנה מדי בכדי לענות על צורכי הסיעוד שלו, ניתן לערער על ההחלטה. את הערעור יש להפנות לבית הדין לעבודה תוך חצי שנה מיום קבלת ההודעה הכתובה של המוסד לביטוח לאומי או להגיש בקשה חדשה לביטוח לאומי.
כמו כן, במידה ומצבו של מבקש הגמלה הורע והוא חייב טיפול סיעודי, והוא אינו זכאי לגמלה מלאה, ניתן להגיש אל המוסד לביטוח לאומי בקשה לבדיקת תפקוד חוזרת בשל החמרה במצבו.